dissabte, 16 de juny del 2012

Gasos d'Efecte Hivernacle

Els principals gasos d'efecte hivernacle, són:

  • Vapor d'aigua (H2O). És un gas que s'obté per l'evaporació o ebullició de l'aigua líquida, o per la sublimació del gel. És el que més contribueix en l'efecte hivernacle degut a l'absorció dels raigs infrarrojos. És un gas incolor i inolor.
  • Diòxid de carboni (CO2). També denominat gas carbónic i anhídric carbónic, ésun gas les mo·lécules del qual estàn compostes per dos àtoms d'oxigen i un de carboni. La principal font d'emissó d'aquest gas a l'atmòsfera és la crema de combustibles fòssils i biomassa en processos industrials, de transport i activitats domiciliaries.Els incendis forestals i de pastisals constitueixen  també una font  important de CO2 atmosfèric.
  • Metà (CH4). És l'hidrocarbur alcalà més senzill. Cda un dels seus àtoms d`hidrogen està unit per un enllaç covalent. És una substància no polar que es presenta en forma de gas a temperatures i pressions ordinàries. És incolor i inolor i quasi soluble en aigua líquida. Constitueix fins el 97% del gas natural. El metà és un gas d'efecte hivernacle relativament potent; i la seva principal font de producció natural són els pantans,encara que també es produeix en la descomposicó anaeròbica dels fems en els ompliments sanitaris, en el cultiu d'arròs, en la descomposició de materies fecals d'animals, en la producció i distribució de gas i combustibles...
  • Òxids de nitrogen (NOx). Aquest terme s'aplica a diferents composts químics binaris gasosos formats per la combinació d'oxigen i nitrogen. L'augment  dels òxids de nitrogen a l'atmòsfera es deu parcialment a l'ús creixent de fertilitzants nitrogenats, encara que també s'obtè  com a subproducte de  la crema de combustibles fòssils i biomassa, i associat a diverses activitats industrials ( per exemple a la producció de nylon). 
  • Ozò (O3). La seva mol·lècula està formada per tres àtoms d'oxigen al dissociar-se els dos àtoms que componen el gas oxígen. L'ozò troposfèric es genera  en processos naturals i  en reaccions fotoquímiques que involucran gasos derivats de l'activitat humana.
  • Halocarbons. Són compostos gasosos que contenen carboni i alguns dels següents elements: clor, brom o fluor. Foren creats per a aplicacions industrials específiques.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada